Wednesday, April 29, 2015

ГТЦ ИЛИ ПУСТОШСе изнаслушав деновиве после референдумот за ГТЦ „мудрости“ од типот дека тој бил неуспешен, слабо изведен, дека градоначалникот на Општина Центар треба да понесе одговорност и слично, а најголемата моронштина од сите е содржана во соопштението на агитпропот на владеачката партија дека „мнозинството граѓани покажале дека не ги одобруваат политиките на СДСМ и нивната коалиција“, дека се работи за некаков неуспех и дека референдумот бил „политички оркестриран од СДСМ и Жерновски“ со „огромна поддршка“ на целата „машинерија“ невладини организации и медиуми „финансирани од Фондацијата Сорос“. Со еден збор, вели пораката на ЦК-то на ВМРО-ДПМНЕ, граѓаните на Општина Центар го поддржаа „истенчениот естетски вкус на владетелот“.

Ајде да ја разгледаме „неуспешноста“ на референдумот. Дали навистина се работи за некаков дебакл?

Wednesday, April 22, 2015

ГОШИНЦЕ - ПОВТОРУВАЊЕ НА ИСТОРИЈАТАВо 1941-ва Македонија беше окупирана и поделена на два дела, административни територии, под власт и контрола на двете марионетски држави на фашистичка Германија - Албанија и Бугарија. Последица од окупацијата беа бројни политички убиства, ѕверски масакри врз недолжно население, присилно изучување на албанскиот и бугарскиот јазик како мајчин, непризнавање на посебноста на македонскиот народ, непризнавање на неговата црква и јазик, уривање на културно-историски споменици. Македонија и денес се наоѓа во слична ситуација. Нејзината територија е поделена скоро идентично на две сфери на влијание, токму како и во Втората светска војна.

Thursday, April 16, 2015

УЦЕНА
- Тато, тато, купи ми сладолед!
- Сега ли најде? Немам пари.
- Ќе и кажам на мама дека ја галеше онаа убавана тетка
- Ајде, ќе ти купам штом толку си запнал.
Вака некако изгледа една класична уцена.