Sunday, January 31, 2021

KAKO POSTADOSMO OVCE

 


Nakon više od 22 godine od početka agonije Jugoslavije, stalno preispitujem sebe dali njeni narodi uopšte znaju šta su izgubili.
Od njenog kraja, pa sve do danas, propagira se sa sviju strana lažna teza da je ona bila veštačka tvorevina i da su je stvorili komunisti, navodeći kao datum njenog osnivanja 29. novembar 1943., dan Drugog zasedanja AVNOJ, što je sasvim netačno. Ova se lažna teza namerno propagira da bi se našlo opravdanje za aktivno učestvo u njenom rasturanju, pravdajući to sa „potrebom rušenja komunizma“.

Sunday, April 21, 2019

НАКРАТКО ЗА ПОЛИТИЧКИОТ НЕПОТИЗАМ И ФАМИЛИЈАРНАТА ПОВРЗАНОСТ КАЈ НАСКај нас излегува дека и политиката и функциите се дел од непотизмот и роднинските цревни поврзаности. Не знам зошто потоа им се чудиме на вработувањата по родбински, пријателски, кумски и кумашински принципи.

За оние кои не знаат, нека се сетат дека Гордана Сиљановска – Давкова е снаа на поранешен функционер од времето на социјализмот (учесник во НОБ од 1943), беше и претседател на Сојузот на Синдикатите во ’70-те, а син ѝ, кој го носи името на нејзиниот свекор, станал во 2011 година член на Управниот одбор на Хидросистемот „Злетовица“ со дупол мандат, кој Грујица „наш“ му го продолжил во 2015 година („Службен весник на РМ“, од 1 февруари 2016, бр. 16). Нека се сетат дека самата таа беше дел од Владата на РМ во 1992. Нека се сетат дека вујче на бегалецот Грујо, а татко на Мијалков е Јорданчо, поранешен комунистички функционер (поточно комуњара) претставник на југословенска фирма во Чешка и

Friday, November 23, 2018

АЈВАНИЗМИ IV


Ајде да продолжам со моите Ајванизми, на чудење на оние кои мислат дека сум замолкнал. Овие се збир од моите постови на ФБ профилот кој ми беше „демократски згаснат“ за да не јадам многу трици. Не, не молчам, го снимам оддалеку лудилово и не можам да му се изначудам. Што ли земја станавме, во што ли луѓе се претворивме! (афоризмиве се збирка од моите постови на Фејсбук.).

Wednesday, July 11, 2018

АЈВАНИЗМИ IIIОва е уште едно продолжение на моите а-фори-зми пишувани во периодот од 2009 до 2014-та. Некои од овие мои ајванизми се актуелни и денес... 

Tuesday, July 3, 2018

АЈВАНИЗМИ II
Ова е продолжение на моите а-фори-зми пишувани во периодот од 2009 до 2014-та. Некои од овие мои ајванизми се актуелни и денес... 

АЈВАНИЗМИ IЕте, колку да се потсетат моите пријатели на моите а-фори-зми пишувани во периодот од 2009 до 2014-та. Она што е најинтересно, некои од овие мои ајванизми се актуелни и денес...

Thursday, March 15, 2018

ИМЕТО, ИМЕТО, ИМЕТО…Двојазичен Извод на родени
од времето на „патриотите“

"Тим у њих се још зачина ‒ што се у пјесан стави одавна ‒ од Лехсандра Србљанина ‒ врх свијех цара цара славна" („Осман“, Иван Гундулиќ)…

 Им робуваме на сопствените заблуди. Како да сме единствените на кои им се нуди промена на името во замена за подобар живот, убедени се повеќето македонски граѓани. Притиснати од секојдневната агресивна пропаганда на медиумите во корист на „ЗА“ или „ПРОТИВ“ промената на името, забораваат на фактот дека за да ни стане подобро ќе треба малку повеќе да се помачиме, повеќе од едноставната, проста, промена на името. За да ни стане подобро треба да се промениме себеси (како единки, секој поединечно), да го смениме нашето однесување, навиките, да ги згаснеме стереотипите, делузиите, да го промениме менталитетот кој нè води кон самоуништување, а тоа некако тешко ни оди.