Thursday, October 28, 2010

ПРОСЕЧЕН РАМБОИД
Рамбо,или Мирка?РамбоМирк!
Уште еден мој текст е цензуриран од „Нова Македонија“. Овој пат, оправдувањето не е дека мојот коментар е задоцнет, ниту се работи за ненамерна грешка на администраторот.

Monday, October 18, 2010

ВНИМАВАЈ, ОПАСЕН ПЕС!Внимавај! Опасно куче!
*Текстов е посветен на моето куче - уличарче кое деновиве беше заклано со нож на најсвиреп начин на улиците на градов! Зошто Мое? Па мои се сите оние бездомни кучиња и мачки кои секојдневно лутаат низ градот и едвај преживуваат барајќи ја својата храна по контејнери. Мои беа и срните од Зоолошката градина на кои пред неколку години, на најсвиреп начин, им беа исечени главите и фрлени на лавот.

Thursday, October 14, 2010

ЗА БАГАБОНТИТЕ!Портокали со променлива боја
Деновиве излезе прекрасен текст на Кирчо во „Нова Македонија“. Веб администраторот повторно не ги ажурира коментарите на време, па моите коментари не се појавија, иако беа испратени уште вечерта. Сметам дека заслужуваат да се појават на блогов, бидејќи силно  (како и текстот) говорат за приказната која кај нас се нарекува политичко лудило! Глумат политичарите, глуми и народот. Глумат сите! А и што друго би правеле во отсуство на здрава и нормална политичка алтернатива, необременета со минатото и со врските со „службата за ментална чистота“?!

ПОРТОКОЛАДНИ МАРКСИСТИ
Не така одамна (од настанот има изминато само четиринаесетина години) имав прилика да ги читам биографиите на кандидатите за парламентарните избори. Беше тоа зародиш на демократскиот процес! Таква ми беше работата. Да не бидам погрешно разбран, тоа немаше никаква врска со Државната Безбедност и нејзините „служби за чување на чистотата на мислата“. Забележително беше што тоа беа биографии испишани од самите кандидати, повеќе како CV, или лична биографија.

Tuesday, October 12, 2010

МАРКСИЗАМ
Се сеќавам на времињата кога не смееше да се критикува системот... Час по Марксизам, а јас: „Сето тоа е добро, но нашето општество е изопачено“! „Молчи, јас ќе ти ја ставам единицата, па ќе видиш колку е изопачено“ - рече професорката, пријателски! „Еве“, продолжив, „еднаквоста е невозможна, ние сме сепак единки и посебни индивидуи!“...„Молчи!“ - се јави повторно професорката. „И како може да ни е „једнак труд и рад“, кога јас, знам повеќе од Перо, а... и кога работиме, јас пет задачи, а тој уште е на првата...“

Thursday, October 7, 2010

ЛАВОВИ ИЛИ ВРАПЧИЊА?
Македонски лавови или Симба
Очигледно е дека некои луѓе не можат да се одлепат од идејата да нè засмејуваат! Сатирикот замрел, сплотувајќи се со власта во едно. Некаде меѓу лавот и кошулата го снемало и духот. Се изгубил во замаглениот меѓупростор! Но неговиот сон повторно го создаваат некои нови Сатирикон скулптури,кои изгледа,му се потсмеваат на неговиот „стручен“ невкус! А зошто и не? Паричките се земени!