Monday, February 25, 2013

69 ГОДИНИ ОД УБИСТВОТО НА КУЗМАН ЈОСИФОВСКИ - ПИТУКузман Јосифовски - Питу Роден е 1915 во Прилеп во занаетчиско семејство. Уште како гимназијалец станал младински раководител, истакнат активист во книжевно друштво и предводник во судирите со Љотичевците. Во 1938 е примен за член на Комунистичката партија на Југославија. Станува член на здружението „Вардар“. Во 1939 на тајно гласање е избран за секретар на Месниот комитет на КПЈ. Полицијата на Кралството Југославија безуспешно се обидува да го уапси.

Wednesday, February 20, 2013

70 ГОДИНИ ОД УБИСТВОТО НА РАДЕ ЈОВЧЕВСКИ КОРЧАГИН

Раде Јовчевски - Корчагин
Безживотното тело
на Раде Јовчевски - Корчагин
Раде Јовчевски - Корчагин,
роден е 1919 година во Скопје во Ново Маало.

По завршувањето основно училиште, завршува два класа гимназија и го изучува кожарскиот занает во Трговското училиште. Заминува во Белград како веќе политички определен. Вклучен е во синдикалното движење на градот.