Thursday, March 15, 2018

ИМЕТО, ИМЕТО, ИМЕТО…Двојазичен Извод на родени
од времето на „патриотите“

"Тим у њих се још зачина ‒ што се у пјесан стави одавна ‒ од Лехсандра Србљанина ‒ врх свијех цара цара славна" („Осман“, Иван Гундулиќ)…

 Им робуваме на сопствените заблуди. Како да сме единствените на кои им се нуди промена на името во замена за подобар живот, убедени се повеќето македонски граѓани. Притиснати од секојдневната агресивна пропаганда на медиумите во корист на „ЗА“ или „ПРОТИВ“ промената на името, забораваат на фактот дека за да ни стане подобро ќе треба малку повеќе да се помачиме, повеќе од едноставната, проста, промена на името. За да ни стане подобро треба да се промениме себеси (како единки, секој поединечно), да го смениме нашето однесување, навиките, да ги згаснеме стереотипите, делузиите, да го промениме менталитетот кој нè води кон самоуништување, а тоа некако тешко ни оди.

Friday, February 23, 2018

ГРУЕВСКИ ПАДНА, ЗА ГРУЕВИЗМОТ ‒ ЌЕ СЕ ИЗНАЧЕКАМЕ.
  Деновиве читав нешто за Ахеменидското Персиско Царство и вистинско чудо е како ние Македонците не сме вовеле во историјата дека потекнуваме од Дариј I Велики, туку само од Великиот Александрос. Како ли само смеевме да го пропуштиме тоа!? Така е тоа кога целата наука ни е „сила“, како и државава!

 Добро, штом веќе не сакате, еве јас си се прогласувам за наследник на Дариј, а вие што си сакате бидете си од левото јајце на Александрос Мегас. Замислете, царството на Дариј било далеку поголемо од

Thursday, February 1, 2018

ПРОМЕНАТА НА ИМЕТО Документот со кој Македонија е примена во ООН ѝ наложува таа во меѓународните организации и односи да се именува како БЈРМ сè „до решавање на разликите кои се појавија околу нејзиното име“, односно, сè додека не се дојде до заедничко решение за името со Грција (според билатералната времена спогодба). Тоа значи дека кога Македонија побарала прием во ОН и меѓународните организации прифатила и условеност дека ќе се именува како БЈРМ (FYROM) во ОН „додека не ги реши

Friday, January 12, 2018

ЖИВОТ НА ШКРГИ, ВО КОНТЕЈНЕР (2)Скопје за празник, за викенд
и за делник
 Секако не сакам да звучам како вмровец, но очигледно имаме нова власт со стари мерки за заштита од загадувањето и приближно идентично однесување. Единствена новост е периодот за активирање на овие „итни“ мерки, а најлошо од сè е што се донесени во соработка и во согласност со неколку „граѓански“ и „невладини“, „еколошки“ и какви-сè-уште-не асоцијации и организации, што само докажува дека се работи за тешки шалабајзери, а не за вистински еколози.

ЖИВОТ НА ШКРГИ, ВО КОНТЕЈНЕР (1)

Скопје ― за празници, во саботите и неделите
Скопје ― за празници,
во саботите и неделите
 Ете, природата си дојде по своето. Се потруди да ни врати за децениското молчење заради нејзиното уништување. Се труди да ни врати за сите зла нанесени врз неа во текот на оваа „деценија на воскресение на националната гордост“. Наеднаш, пекол во Скопје. Дишеме на шкрги, но радосна вест е што и надлежните од власта (општинска, градска и републичка на сите нивоа) и нивните деца, новокомпонираните дами и господа кои не можат без парно и

Monday, July 31, 2017

МАКЕДОНСКИОТ РАСТУР-БАРОК ‒ ГОРДОСТ ИЛИ ПРЕДРАСУДА (2)


Растур-барокот крај новоизградениот
скопски „стар“ Театар
…Колку и да се трудат растурбароков да изгледа како од некое друго време (од антиката) го издаваат ситници како материјалите, изработката, изгледот, ликот, кои никогаш нема да можат да ги постигнат бидејќи оние оригиналните се продукт на некое сосема друго и поинакво време. Нè издава недостатокот на мајсторството на старите мајстори. Не можете да добиете рачно исклесан камен, ако тоа го правите со машина наместо со длето! Не можете да добиете рачно изработен накит, ако го изработувате со машина!

Thursday, July 27, 2017

МАКЕДОНСКИОТ РАСТУР-БАРОК ‒ ГОРДОСТ ИЛИ ПРЕДРАСУДА (1)Триумфот крај порта Македонија
Триумфот крај Порта Македонија
„Тоа е за да можат да се навикнат на мракот. Што помалку им биде јасно, толку подобро ќе маршираат“ („Опсадна состојба“, А. Ками) 

Многу галама се дигна уште во моментот кога некои „наши“ новокомпонирани граѓани одлучија градов да го „претворат“ во метропола и го објавија кон крајот на 2009 г. започнувањето на проектот „Скопје-2014“ преку кој тврдеа дека ќе се возобновела и вознела националната гордост на Македонецот и ќе се забетонирал неговиот национален идентитет.