Tuesday, September 1, 2015

СВОИ НА СВОЕТО!? Не е тајна дека Груевски е главниот заговарач на нацистичково лудило плеснато низ центарот на градов. Ја копираат идејата на нацистичка Германија чија главна поента била да се зголеми продуктивноста преку изградба на трајни објекти, па уште се вози по патиштата на Хитлер и градбите не ни почнале да темнеат. За разлика од нив ВМРО-ΔΡΠΑΜΕ ни го постави новокомпонираниот турбофолклорен барок кој експресно се распаѓа.

 Проектот „Скопје“ 2014 (п.н.е.) ги голта парите што граѓаните ги обезбедуваат преку даноците, преку порезите на имот и преку казните кои ги уплаќаат во општинската и во државната каса.

Monday, August 24, 2015

НЕШТО КАКО ПАРИЗ, АМА СО ЛАЈНА Видела жабата дека коњот го потковуваат, па дигнала нога и неа да ја потковаат! Вака наликува лепењето стиропорни и гипсани фасади на модерни зданија (изградени по земјотресот) кое ниту е стил, ниту е (нео)класицизам, уште помалку некаков барок. Кога на зграда со барокни столбови ќе ги оставите дрвените прозорци со скапани и искривени ролети, кога сте ја обновиле фасадата само од едната страна, а од другата си останала иста, или кога внатрешноста останала гнила, тоа воопшто не е стил туку неспособност да ги изградите и вообличите нештата до крај!

Friday, June 5, 2015

ЏЕЈСОНМИКОВИОТ ОКТОПОД Деновиве владиниот апологет со американско-унгарско потекло (како и критикуваниот од него Џорџ Сорос) напиша колумна (четврток, 4.6.2015, во „Дневник“) во која им се нафрли на „предавниците“ и „соросоидите“ стигматизирајќи ги како „левичарска толпа“, но и на сите неистомисленици на нашата влада. Типична американска параноја! Уплав, фобија посилна и од стравот од атомската бомба и од озрачувањето. Дури и на ураниумот станаа отпорни, но на зборовите: комунизам, левица и Русија – никако! Сместувајќи нè во Источна Европа, поентата му беше ВМРО-ДПМНЕ да ги посочи како партија создадена од чесни, богојазливи луѓе, одани на семејната традиција и на конзервативизмот, а сите кои се опозициски настроени ги опиша како лопови, дрски крадци, лажговци и левичари (според него веројатно поимов симболизира некакво големо зло).

Thursday, June 4, 2015

COSA NOSTRAБанда на Република Македонија
Често ќе ви го постават прашањето „наш ли си?“ за да ве препознаат. Се сеќавате, зборчето „наш“ беше најчесто употребуваниот предлог во вмровската пропаганда. Зборчето беше вметнато пред секој назив на секоја нивна акција. Виктор Клемперер (1881-1960), професор по литература на Дрезденскиот технички универзитет во својата книга „Јазикот на Третиот Рајх“ вели: „Наш весник, наш глас, наш приемник... Не, не говорам за Хитлер, туку за радиото. Сакам да си купам едно“.

Wednesday, May 13, 2015

ДИВИ ОРДИ ВО ДИВО НАСЕЉЕЛегендарната Гоца, во својство на министерка за внатрешни работи, сликовито си ги опиша сопствените вработени: „Си се нервирам што е, така, ш’о некој малоумен, не му текнало дека не можеш убиство да скрие. А бе, овој идијотов, мислам… Како можел така? Треба да си малоумен! Да ти е изваден мозокот и стаен у тегла и да искочиш надвор!“. Како, во таква состојба и со такво членство, е можно да не обезбедиш нов мандат со 102,3% гласови кога како „Пастиу“, кога зад себе имаш мноштво од околу петстотина извадени мозоци стаени у тегла, а при тоа немаш ни самиот многу у теглата со што би се пофалил и си ја забораил дома!? И токму овој монструозен криминалец, истиот празноглав мудрец, се осмели да ги нарекува протестантите кои застанаа пред Владата

Wednesday, April 29, 2015

ГТЦ ИЛИ ПУСТОШСе изнаслушав деновиве после референдумот за ГТЦ „мудрости“ од типот дека тој бил неуспешен, слабо изведен, дека градоначалникот на Општина Центар треба да понесе одговорност и слично, а најголемата моронштина од сите е содржана во соопштението на агитпропот на владеачката партија дека „мнозинството граѓани покажале дека не ги одобруваат политиките на СДСМ и нивната коалиција“, дека се работи за некаков неуспех и дека референдумот бил „политички оркестриран од СДСМ и Жерновски“ со „огромна поддршка“ на целата „машинерија“ невладини организации и медиуми „финансирани од Фондацијата Сорос“. Со еден збор, вели пораката на ЦК-то на ВМРО-ДПМНЕ, граѓаните на Општина Центар го поддржаа „истенчениот естетски вкус на владетелот“.

Ајде да ја разгледаме „неуспешноста“ на референдумот. Дали навистина се работи за некаков дебакл?

Wednesday, April 22, 2015

ГОШИНЦЕ - ПОВТОРУВАЊЕ НА ИСТОРИЈАТАВо 1941-ва Македонија беше окупирана и поделена на два дела, административни територии, под власт и контрола на двете марионетски држави на фашистичка Германија - Албанија и Бугарија. Последица од окупацијата беа бројни политички убиства, ѕверски масакри врз недолжно население, присилно изучување на албанскиот и бугарскиот јазик како мајчин, непризнавање на посебноста на македонскиот народ, непризнавање на неговата црква и јазик, уривање на културно-историски споменици. Македонија и денес се наоѓа во слична ситуација. Нејзината територија е поделена скоро идентично на две сфери на влијание, токму како и во Втората светска војна.

Thursday, April 16, 2015

УЦЕНА
- Тато, тато, купи ми сладолед!
- Сега ли најде? Немам пари.
- Ќе и кажам на мама дека ја галеше онаа убавана тетка
- Ајде, ќе ти купам штом толку си запнал.
Вака некако изгледа една класична уцена.

Monday, March 23, 2015

СЛЕПАТА БАБА

Слепата баба:
— Па што сакаат младиве? Глеј ги колку се насобрале!
Ајван Доктор:
— Протестираат против идиЈотски реформи!
*
— Што, бе? Се уплашиле од една математика!? Јас, на времето...
— Не, туку не сакаат да полагаат осум пати матура!

Friday, January 16, 2015

Ајван Доктор® ДО КОЊОТ ПОД ВОИНОТ

Ограда пред Хаџиристиќева палата
(*фото: „Утрински весник“)

Еве, еден мој предлог...

  Па, не иде бе, коњу (низа)еден, лимена ограда крај барокни фасади! Зарем не би било преубаво и оградите да ни бидат барокнозлатни со дорски и јонски столбови со розети, со „мермерни“ орнаменти и со куполи! Оди ли ограда без купола и без златна фарба!? Па, не биваше ли и оградите да ни бидат грандиозни и најголеми во светот, токму како тебе и како твојот воин што те јавнал?! Ш’о е ова, си ги напраил оградиве ниски до колена! Јас би ја затворил и „Илинденска“ додека не се поплочи со барокна калдрма по која Ти ќе можеш задоволно и среќно да галопираш гордо јавнат од великиот воин!

(*повод: оградите во Опшина Центар)