Sunday, December 15, 2013

ПАСИШТЕПо осамостојувањето и по дводецениското тапкање во место, се поставува прашањето, дали ни е подобро од тогаш? Дали сме послободни од некогаш, во „ропскиот“ и „црн комунизам“? Што со Македонија? Таа токму во таа Југославија („зандана на народите“, како обожаваат да ја нарекуваат „патриотите“), стана држава со сите свои атрибути, а македонскиот народ признаен со сите свои карактеристики и особености, со свој јазик, свои училишта, своја власт, свои закони, свои судии, своја полиција, свои адвокати, дури и своја црква, за која некои (ново)„верници“ тврдат дека им било забрането да ја посетуваат.

ВЕЧНА КУЌА НА ТЕМНИНАТАПретствата уште на почетокот бледо го наговестува она што подоцна преоѓа во гротескно лигавење кон владетелот. Во целина, таа е зенит на една општеприсутна нацистичка еуфорија, јасен печат на духовната бедотија во која заглавивме со оваа полуписмена багра на власт! По својата суштина не е ништо друго освен една ординарна бледа шовинистичка фарса. Уште од првиот момент јасен е впечатокот дека вешто го прикрива тоа чувство. Авторот на пиесата со неа зема активно учество во агитпропот на нашиот „современ“ барокен националсоцреализмус. Уште на почетокот ве обзема чувството дека присуствувате на едно само навидум уметничко дело, кое подоцна, како што се развива дејствието, ги поприма сите атрибути и сосема јасно се одредува како (умо)болен антикомунистички изблик во име на „големиот“ македонски патриотизам.

Saturday, November 30, 2013

КАКО СТАНАВМЕ ОВЦИПо повеќе од 22 години од почетокот на агонијата на Југославија, постојано се прашувам дали нејзините народи се воопшто свесни што сè изгубија. 
Од нејзиниот крај, па сè до денес, се пропагира од сите страни лажната теза дека таа била вештачка творба и дека неа ја создале комунистите, наведувајќи го како датум на нејзиното создавање 29 ноември, 1943, денот на одржувањето на Заседанието на АВНОЈ, што е апсолутно неточно. Оваа лажна теза се протнува намерно за да се најде оправдување за активното делување на нејзино уривање, оправдувајќи го тоа со „потребата од уривање на комунизмот“.

Monday, August 5, 2013

ИНВЕСТИРАЈ!Земјава од осамостојувањето, до денес, тоне во сè поголема беда. Привидот на успешен просперитет го прават само поединци кои инвестирале во малверзации, поединци од власта кои се со посебни привилегии и вечно над законите, и такви кои се вработени во разните странски владини и невладини организации, од типот ОБСЕ, Каритас, РСИ и сл., кајшто платите се движат од 600 до 5000 евра, во зависност од позицијата во нив. 

Friday, July 5, 2013

КОМУЊАРАСпоред вМОРОНИВЕ секој оној кој не мисли со шупливата глава на владетелот, по правило е комунист. Да, ете, признавам, за разлика од нив кои се тешки комуњари јас сум очигледно тежок комунист! Иако никогаш не бев член на таа партија, а не бев лумпенпролетер, не сум по потекло „од сиромашно земјоделско работничко семејство“ и не гледам иднина (ниту убавина) во прескап безвреден псеудобарок и во позлатени рамки додека болните умираат заради недостаток на лекарства и болнички апарати!

Friday, May 31, 2013

АНТИЧКАТА БАРОКНА ПСЕУДОЛОГИЈА
Бројни се апологетите на парафронетичната владетелска креатура „Скопје 2014“. Постојано се обидуваат да го оправдаат ваквиот потег, трошењето енормни средства од државната каса, со некакво „воздигање на нацијата“, со навраќање во некаква фаза  која наводно сме ја пропуштиле и прескокнале низ историјата. Затоа, велат, ни го пласираат квазибарокниов кичерај, затоа ни бил извитоперениов наци-соцреализам – за да го врателе сјајот на нацијата изгубен низ вековите покорност, кој особено залутал во периодот „под србокомунистичкото ропство“, во периодот кога според нив се случило „најголемото однародување“ осмислено како „затупување на нацијата“ со цел „заборавање на неговите антички корени“.

Friday, March 1, 2013

ИЗБОРНА МАНИПУЛАЦИЈАСпоред Изборниот законик, во првиот круг од гласањето за градоначалник е избран оној кандидат кој добил мнозинство гласови од избирачите кои гласале, но само ако на изборите излегле една третина од вкупниот број избирачи.  За разлика од првиот круг, истиот законик за во вториот круг гласање дозволува избор на градоначалник со просто мнозинство.

Monday, February 25, 2013

69 ГОДИНИ ОД УБИСТВОТО НА КУЗМАН ЈОСИФОВСКИ - ПИТУКузман Јосифовски - Питу Роден е 1915 во Прилеп во занаетчиско семејство. Уште како гимназијалец станал младински раководител, истакнат активист во книжевно друштво и предводник во судирите со Љотичевците. Во 1938 е примен за член на Комунистичката партија на Југославија. Станува член на здружението „Вардар“. Во 1939 на тајно гласање е избран за секретар на Месниот комитет на КПЈ. Полицијата на Кралството Југославија безуспешно се обидува да го уапси.

Wednesday, February 20, 2013

70 ГОДИНИ ОД УБИСТВОТО НА РАДЕ ЈОВЧЕВСКИ КОРЧАГИН

Раде Јовчевски - Корчагин
Безживотното тело
на Раде Јовчевски - Корчагин
Раде Јовчевски - Корчагин,
роден е 1919 година во Скопје во Ново Маало.

По завршувањето основно училиште, завршува два класа гимназија и го изучува кожарскиот занает во Трговското училиште. Заминува во Белград како веќе политички определен. Вклучен е во синдикалното движење на градот.