Sunday, August 31, 2014

ПУТИНОЉУБИЕ, ИЛИ АМЕРОДЕМОНКРАТИЈА, ПРАШАЊЕ Е СЕГА!


Поделба на сфери,
Југославија (1941)
  


Гледам се развила дискусија на темата „путинољупци“и „амеродемократи“ без мое присуство, па да не останам должен некому!

 Поделбава на проруси и проамери кај нас изгледа зема замав, само што малку ми е наопака. Филозофијата и „аргументот“ за омраза дека Русите „ја поделиле Македонија“ и „не ја признаваат црквата“ не држи. Првото, затоа што во 1913 можеле да поделат само недефиниран географски поим, а не и држава. Македонија е држава од 1943. Што се однесува до црквата („јака причина“) таа може да биде признаена само од васељенски собор, а не од било која друга црква. Да не се лажеме, разговорот за самостојност на црквата не е македонштина туку чиста бугарштина!

Tuesday, August 5, 2014

ПОЛИТИЧКА ЕДНОЧИНКА (РАСТУР-СИСТЕМ)

„Ко овде не полуди, тај није нормалан.“ (Горан Бреговиќ)


I чин
 Сцена прва (место: една скопска улица; време: среде бел ден): Сообраќајка на една раскрсница. Судир на две возила. Детенце и жена со лесни повреди, неколку набиеници. Некој од соседите повикува полиција и ги носи жената и детето во

Monday, August 4, 2014

ПЕЛИНЦЕ - ШТО МАЈКА БАРАВТЕ ТАМУ?
 „Револтирани од недоличниот и негаторскиот однос на актуелната власт"... Сојузот на борците на Македонија присуствуваше на прославата на Илинден!

 Зарем не требаше да ја бојкотираат прославата организирана од власта што ги исфрли како партал од нивните простории во кои беа со децении?! Зарем не требаше да ја бојкотираат прославата затоа што со години се ставени на маргините на општеството од страна на истата таа власт? Затоа што си ги изгубија сите права со првото доаѓање на власт на ВМРО, но не им ги ни повратија ниту оние од СДСМ кога ги замени другиве на власт! Не требаше ли да повикаат главната прослава да биде во Пелинце, каде што македонскиот народ ја извојува својата слобода и државност? Онаму каде што станавме Македонци!