Wednesday, June 22, 2011

АЛЕКСАНДАР - ГОЛЕМИОТ КОМПЛЕКС НА СИТНИТЕ ДУШИ

Александар Македонски (искомплексираниот воин на коњ)

Великолепниот кичерај во вид на ликовно недело пристигна на плоштадот во Скопје! Неговата коњска грива неизбежно потсетува на онаа на Тројанскиот коњ. Можеби намената на овој кичерај е слична!?

Monday, June 20, 2011

СКАЗНА ЗА МАЛИОТ КАЛИФ СО ГОЛЕМИ КОМПЛЕКСИ
Сега ми е веќе појасна приказната за комплексите на едно детенце со „многу мачен“живот.

Сказната, започнува вака…

Си било еднаш едно детенце, чија мајка купила стан во близина на седиштето на една партија во близина на населбата Недојдија. Може слободно да ја наречеме и Пустелија, само, ако сакате да ја здогледате. Бидејќи се наоѓала во Калифатот на Земјата на чудата, таа со својата скромна плата и „тешка и мно0огу наапорна работа“ (а работела кутрата 24/7) успеала да си купи уште 5-6 станови, уште само неколку куќички и неки мали фирмички (во странство), кои и’ ги поклонил самиот Господ, но тој и’ посочил дека таа мора и натаму да живее скромно со своето мало синче.

Friday, June 3, 2011

МААЛОТО НА МРАЧНО-РОЗЕВИТЕ ОЧИЛА

Веднаш да ве разочарам, уште на почетокот. Ова не е приказна за некое од старите скопски маала. Ова е сказна за едно поново маало градено со посебна потреба во социјализмот. Изградено некаде во шеесетите години и населено од луѓе кои немаа свои станови и кои кој знае дали некогаш пред тоа и ги имале.

Thursday, June 2, 2011

ПРИМЕНЕТА ЛУСТРАЦИЈА!

Намeрата е очигледна! Да се откријат нови наводни соработници на УДБ-а,  но секогаш во туѓиот табор, единствено во опозиционите редови со единствена цел пренасочување на јавноста кон туѓиот табор, стигматизирајќи го како виновник за сите зла во земјава!