Friday, June 5, 2015

ЏЕЈСОНМИКОВИОТ ОКТОПОД Деновиве владиниот апологет со американско-унгарско потекло (како и критикуваниот од него Џорџ Сорос) напиша колумна (четврток, 4.6.2015, во „Дневник“) во која им се нафрли на „предавниците“ и „соросоидите“ стигматизирајќи ги како „левичарска толпа“, но и на сите неистомисленици на нашата влада. Типична американска параноја! Уплав, фобија посилна и од стравот од атомската бомба и од озрачувањето. Дури и на ураниумот станаа отпорни, но на зборовите: комунизам, левица и Русија – никако! Сместувајќи нè во Источна Европа, поентата му беше ВМРО-ДПМНЕ да ги посочи како партија создадена од чесни, богојазливи луѓе, одани на семејната традиција и на конзервативизмот, а сите кои се опозициски настроени ги опиша како лопови, дрски крадци, лажговци и левичари (според него веројатно поимов симболизира некакво големо зло).

Thursday, June 4, 2015

COSA NOSTRAБанда на Република Македонија
Често ќе ви го постават прашањето „наш ли си?“ за да ве препознаат. Се сеќавате, зборчето „наш“ беше најчесто употребуваниот предлог во вмровската пропаганда. Зборчето беше вметнато пред секој назив на секоја нивна акција. Виктор Клемперер (1881-1960), професор по литература на Дрезденскиот технички универзитет во својата книга „Јазикот на Третиот Рајх“ вели: „Наш весник, наш глас, наш приемник... Не, не говорам за Хитлер, туку за радиото. Сакам да си купам едно“.