Monday, June 28, 2010

PER LUBRICUS AD ASTRA

Прекрасен текст на Јосиф Ќурчиев во „Утрински“,25.6.2010! Постојано свеж настап, за состојбите,современието, текстов е насловен како „Шверцери на сопствените животи“! За него имав краток коментар, опишувајќи го цитираното од познатиот хрватски филозоф припадник на движењето Praxis!

ЕВЕРГРИН

Децата пораснале, а Пипи, долгите чорапи ги заменила со подвезици! Така барем вели човекот кој се потпишува како уметник во „Нова Македонија“, наведувајќи ја сласта задскриена под подвезиците и чипканите чорапи, заборавајќи дека огавните, ќе останат такви и поред чипкастите гаќички и трите тони шминка, кои безуспешно го кријат примитивниот порив на најстариот занает!

ДАЛИ ИСТОРИЈАТА СЕ ПОВТОРУВА?


Дали историјата се повторува, прашува еден граѓанин во „Нова Македонија“,12.6.2010, кој се потпишал себе си како Мусо (видување на еден обичен граѓанин)! (сигурен сум, се работи за апологетот на власта Musso) Мојот одговор на овој Текст поради веројатен проблем со веб администраторот не е објавен, но бидејќи мојот одговор (како еден сосема Необичен граѓанин) заслужува внимание и го поставувам пред вас!

Tuesday, June 22, 2010

НАЕЗДА ОД ТУРИСТИ

Ве поздравува Лудата Мара - „Утрински“21.6.2010.

Шетам низ градов и постојано се чудам!Како да сум залутала!Се мислам,дали сум сеуште во Скопје,или во некоја Странска земја!Навалиле туристиве,не можеш да поминеш од нив!Исток,Запад,Север и Југ..Од секаде!Не можеш главата да ја дигнеш,а да не те погледнат некои искосени очи!Дошле и тие кутрите да се Лечат пред Лековитите Надгробни Споменици!

Wednesday, June 16, 2010

ОТКРИТИЕ НА МЛАКАТА ВОДА

„Нова Македонија“во последно време не ги објавува моите коментари. Дали е случајно, или намерно, ќе осознаам подоцна! Верувам дека се работи за проблем со веб-администраторот, а не некаква зла намера! Сеедно, еве го мојот необјавен коментар на текстот од Рамбо лук-лајк Мирка, во „Нова Македонија“14.6.2010!

...А СÈ МИСЛЕВ ДЕКА СЕ 2000...

Карикатурата можете да ја видите тука!

Најновото откритие,на нашиот најмлад Нобеловец Емилија Гелева,говори дека се работи за 200 000(години се разбира,никако за евра:)!

МОБИ-ЛИЗАЦИЈА, МИТИНГ...

Пренесено до вас со благослов од Лудата Мара, „Утрински“16.6.2010!


Отсекогаш знаев дека Бабата што доцни е некоја стара Гатара,која визионерски ни ја гледа Иднината!Секој ден ја очекуваат и на телевизија,заедно со Шерифот од бајките!Замислете се јавувате на 0800 ХХХ5-550 и наместо хардкор (*народен панк,не она другоно) налетувате на визионерска Баба, „наша“најубава збрчкана убавица,која,по доцнење на емисијата од половина час,ви се смешка од ТВ-екраните и ви вели:

Thursday, June 10, 2010

„СОВРЕМЕНА“ АДМИНИСТРАЦИЈА

Замислете! Пред неколку денови отидов да го побарам мојот стар, но сеуште важечки пасош!

Да, бев да поднесам барање за нов „биометриски“патен документ! Не знам зошто, но на МВР им требаат старите, сеуште важечки пасоши од граѓаните, уште при самото предавање на барањето и фотографирањето! Их, да ме видите колку сум прекрасен! Излегов поубав него што сум во природа! :) Не верувате?! Погледнете во сликата кај профилот! Таму ми ја дадоа! Моја слика и прилика! Знаете ли зошто излегов толку убав? Бидејќи мораа да ме сликаат цели 60 минути!

Wednesday, June 9, 2010

ХОЏА, СТАЛИН, ИЛИ ЧЕНТО... KОЈ?

Ете, се случи и тоа! Пристигна уште еден „споменик“од минатото! Токму од оние, кои себе си се претставуваат како антикомунистичка авангарда, добивме нов Надгробен споменик, наменет за народот, од времето на Соцреализмот. Какво ли лудило нè има зафатено, штом, си дозволуваме екскурзии по минатото? Дали е во прашање празноглавата теза дека, бидејќи сме го одминале (прескокнале) барокот, треба да се вратиме во Соцреализмот? Тој, рака на срце, не им беше наметнуван на Уметниците, ниту во ’50-те, ниту во ’60-те од „просрпската и комуњарска“елита, што значи - и него сме го прескокнале, па според логиката на некои малоумници, треба да се вратиме назад во времето, за да го доживееме. Или, пак, поборниците на барокот, се изместиле, па живеат во заблудата, дека соцреализмот, со своите карактеристики е најблизок до „нашиот“барок?! Што ли се одвива во нивниот заматен ум?

Tuesday, June 8, 2010

ЗАЛУТАНОСТ

Дали еден професор доктор смее да си дозволи пишување глупости? Дури и најбистриот ум некогаш знае да се замати,па зошто не и оној на Ванковска!

Monday, June 7, 2010

ПАТРИОТИЗАМ, МАНГУПЛАК, ИЛИ ПРИМИТИВИЗАМ?

Повод: „Четирите страни на светот: Јужна Африка“од А.Русјаков, „Нова Македонија“,5.6.2010


Не можев да додржам, а да не напишам некој збор за вчудовидувачки големиот број колумнисти, кои се обидуваат, со простачко изразување и користење примитивно изразување, најверојатно, како недостаток во сопствениот речник, да ги надоместат празнините во сопствената личност, и да му се претстават на народот, како невидени мангупи, како спасители, или како интелектуалци - нонкомформисти! Умислени патриоти! Сподоби кои сметаат дека само, ако се потпишат со уметник, веднаш стануваат тоа! Неранимајковци преоблечени во патриотско руво (дали е златно, не знам), кои се обидуваат преку приземни изрази (најверојатно поинаку и не знаат), да го дискфалификуваат и омаловажат неистородниот мислител, кој веднаш го прогласуваат за политички противник, или предавник! Еве го мојот коментар, на овој наплив на „наш“голем „патриотизам“:

Friday, June 4, 2010

А ДЕНЕС, ЗА ЛОШАТА ТРЕВА

повод: „Поленот од тревите ги задуши скопјани“, натпис во „Утрински“


Ајде да ги уништиме тревите! Да ги уништиме тие Подли Билки, што се дрзнале некому да предизвикаат алергија! Ајде да ги уништиме зелените дрвја - и тие ни го загадуваат животниот простор со својот зол полен и со грдите цветови! Знам: ќе ги прогласиме за Стари - се препречиле на тротоарите и не можеме да си ги прошириме авениите, за нашите нови џипчиња! Да ги уништиме цвеќињата по планините, парковите, терасите!

ПИСАТЕЛСКИ СРАМ

одговор на истоимениот текст во поглед на С. Унковска во „Утрински“

Она што вие,новинарите во МК,упорно пропуштате да изнесете за овој Великан е тоа што тој, освен поет, е и сликар и Архитект! Со еден збор - Сестран Уметник, а таквите се раритет! „В Америке,пропахшей мраком / камелией и аммиаком. / Пыхтя, как будто тягачи, / За мною ходят стукачи…“- Се стихови за сладострасните обожувачи на Маглите! (*превод?! друг пат, кога ќе има простор за него)!

Thursday, June 3, 2010

ИЗБОР НА НАЈГЛУП И НАЈГРД НАДГРОБЕН СПОМЕНИК

Време е на споменици! Време за лечење на патриотизмот! Лековит Споменик! Колку тоа „гордо“звучи! Му недостасува ли патриотизмот на Македонецот? Дали е токму тоа, она што му недостасува? За вас избрав неколку Кичфигурини, кои се прескапо платени (ако некогаш воопшто ја дознаеме вистинската цена)! Одберете ја најглупавата! И што тогаш?! Право пред неа, на лечење! Намерно во нив ги нема „спомениците“на Гоце, Даме, или некој од непристигнатите! За да не ги навредам овие личности, кои сакале, или не, се сепак дел од матната историја на овој народ!

Wednesday, June 2, 2010

ГРДОТИЈАТА НАРЕЧЕНА КАМЕН МОСТ

Една прекрасна емисија… емисија за реставрација на еден добро познат мост - Стариот Мост во Мостар, симболот на тој град, изграден од неимарот Хајрудин уште во далечната 1566 година со цел да ги поврзува двата брега на Неретва и трите нации во градот, а срушен до темел од малоумен официр на ХВО во виорот на граѓанската војна во Босна и Херцеговина во 1993 година.

Она што ме зачуди беше ентузијазмот со кој, раководителот на проектот, една млада дама (не постара од 30 години) и целата екипа со која работеше го реконструираа овој легендарен мост. Беше интересно да се гледа заложбата да се обнови мостот со оригиналниот камен тенелија од кој бил изграден во минатото.

Tuesday, June 1, 2010

НА КИРЧО

Колку чини? Колку чини кога постојано те силуваат 22 претставници на Владата, кои се осмелуваат себе си да се наречат Народна Влада?

ПОРТОКОЛАДЕН ПОПУЛИЗАМ

Зачудувачки!? Не! Секој политичар требало да ги следи граѓаните во нивните желби, за да не го загуби рејтингот (изјава на Ј.Донев)!? Вообичаено е капетанот и кормиларот да управуваат со бродот, а не патниците! Во нашиот случај, изгледа дека и едните и другите, се пијани до бесвест, па му го дале Кормилото на хроничниот зависник! Пловиме во сите правци, токму како „Пијаниот кораб“на Сава Шумановиќ - голи, боси и опиени!