Friday, June 11, 2010

За Μέγας Ἀλέξανδρος и налудничавите потомци

Пренесено за вас, со благослов на вдахновеното „Дете Бегалче-во сопствената земја“ и неговите начертанија во „Нова Македонија“,11.6.2010,на шуплините „За Александар и македонската фаланга“од Растураторот В.Иљов!

На 20,21,22,или на 23 јули се навршуваат точно 2366 години од раѓањето на мојот дедо,по машка тетка,од страна на стрина ми,внука на баба му на комшијата,фелдмаршалот и генералисимус Μέγας Ἀλέξανδρος!
За жал,не знаел дека ќе остави зад себе пустош,во облик на празни филозофи и примитивни раздружувачи на народите,културите,религиите,кои ќе се кријат зад неговото име,удирајќи се во градите дека се негови наследници!Најчесто ме разнебитуваат таквите некултурни дејци,кои наместо реставрација на Стари Споменици на Културата,од извонредно Историско значење,кои го Симболизираат Градот,создаваат свои творби во Ѕингокамен,завршувајќи ги со скалила и додатоци,онаму,каде никогаш ги немало!Особено се успешни во развивањето на Мојот Срам,поради нивните шупликави Шуплини во облик на праисториска палеолитска папазјанија!

No comments:

Post a Comment