Friday, June 4, 2010

ПИСАТЕЛСКИ СРАМ

одговор на истоимениот текст во поглед на С. Унковска во „Утрински“

Она што вие,новинарите во МК,упорно пропуштате да изнесете за овој Великан е тоа што тој, освен поет, е и сликар и Архитект! Со еден збор - Сестран Уметник, а таквите се раритет! „В Америке,пропахшей мраком / камелией и аммиаком. / Пыхтя, как будто тягачи, / За мною ходят стукачи…“- Се стихови за сладострасните обожувачи на Маглите! (*превод?! друг пат, кога ќе има простор за него)!
Неговите стихови ги преведува и Роберт Кенеди, пријател е и со Ален Гинзберг и Артур Милер, но и со легендата Мерилин Монро, но и со П.Сартр, Хајдегер, Пикасо...! Повторно за љубителите на Магли: „Кутриот убавец Квазимодо / Душа го боли крвникот / Под будните очи на слободата / И милните очи на доушниците“- Така пишуваше овој прекрасен поет и прозаист, обожуван во светот, дури и во САД! Легенда, за која, нашите писатели, најверојатно болни од Завист, жални и бедни, остануваат Неми! А и што друго би кажале, затворени во вечен самобендисан микрокосмос, Засенети од малите прстиња на светските Великани?

No comments:

Post a Comment