Thursday, October 14, 2010

ЗА БАГАБОНТИТЕ!Портокали со променлива боја
Деновиве излезе прекрасен текст на Кирчо во „Нова Македонија“. Веб администраторот повторно не ги ажурира коментарите на време, па моите коментари не се појавија, иако беа испратени уште вечерта. Сметам дека заслужуваат да се појават на блогов, бидејќи силно  (како и текстот) говорат за приказната која кај нас се нарекува политичко лудило! Глумат политичарите, глуми и народот. Глумат сите! А и што друго би правеле во отсуство на здрава и нормална политичка алтернатива, необременета со минатото и со врските со „службата за ментална чистота“?!
Вистина, тие повторно бараат гласови, повикуваат,ветуваат, исполнуваат, остваруваат... Да, но за себе и за своите џебови! Од мене, нема да го добијат ниту она што кралевите им го давале на своите анимир-дами. Па, не е тоа за секакви, а и не постои толку добар кондом, со доволно дебела и непорозна површина, кој би ме сочувал! Партиските агитатори веќе одамна свесно ме одбегнуваат, добро се информирани и знаат - од мене не можат да искрадат глас, дури и да го платат! Не го заслужила ниту една Сподоба од политиката! Деновиве Трпе ми рече: „Ќе истрпам“. Доаѓаме до казната за злосторството - „Ќе Трпам!“, повтори тој. Не можат да нè избришат, да ни ги украдат сеќавањата, ниту спомените! „Сонот му припаѓа на владетелот“, посочуваше некој! Проблемот настанува кога владетелот почнува да Халуцинира, да живее во свои соништа, да замислува измислени величини, заглавен во минатото! Минатото не нуди ниту сегашност, а не пак, иднина! Тогаш, заборава дека сонот е само мој лично, ми припаѓа само Мене, но Никогаш на владетелот!

*Еден коментатор, потпишан како Zdravko побрза веднаш да го обои Кирчо во портокалово, па испратив коментар и за него:

@Zdravko  -Луѓето не се променија. Лепењето етикети за кажаното, или според изгледот, продолжува. Дури и поради една реченица. Поради долгата коса и брадата добивав етикета „четник“. Одговорот секогаш ми беше: „земи ја сликата од Маркс и разгледај ја убаво“! Не е забрането присуството на митинзи, нели? Колку лесно стануваат луѓето непријатели. Пишеш ли против владетелот, веднаш си непријател на државата и предавник. Ако напишеш за едниот дека е грд, веднаш те сврстуваат кај другите. Кога бев против наопаката приватизација, членови на ВМРО (бивши закоравени комунисти) ме убедуваа дека „така треба да биде - како и на запад“, обвинувајќи ме за социјализам! „Треба да се приватизира, без разлика на очигледниот Лоповлук“, ме убедуваа тие. Кога ги обвинував комунистите за протекционизам и градење семејни кланови, бев „буржујски елемент“! Едноставно, нели? Го спомнувате ли Стаљин - „Информбираш“! Го величате Тито - „комуњара“! Во текстот на Киро се присутни и двете главни политички струења! Не помалку едните од другите!

6 comments:

 1. Kolku pati im napisav na tie dibeci deka narod koj zivee od svoeto minato nema idnina! Za dzabe!

  ReplyDelete
 2. Glasot na disentot e glas na progresot i demokratijata. "Da" deracite se stetni i destruktivni za opstestvoto. Samo smeliot i beskompromisen buntovnik go otvara patot za napredok.

  ReplyDelete
 3. Писмо до Лјубомир Цуцуловски:

  Се сеќавам на тие времиња на крајот од 60-тите години! Се сеќавам na korzo. И тогаш viduvajki te tebe на ТВ тука во Торонто, se potsetiv. Ти беше be{e pomlad od mene речиси точно една година. Се сетив на долгиte разговори so momcite (некогаш i ти be{e) koi gi imavme под пријатнoto вечерno letno небо во Скопје. Разговорите за иднината на нашата земја и zа човечноста и разговори za smislata na животот. Детските сништа дa se smeni светот и утописки соништа и надежи. Се сеќавам на првите бакнежи, првata ljubov првите солзи и нормално првite stradawa. Go prаvevme истото {to било којi младите na наша возраст go правea во светот! Toa bea беа најдобриte, најсреќни vremiwa од нашите животи, времinja на нашата невиност. Тогаш пораснавme и времето на нашата невиност беше svrseno. Реалноста ne kasna..
  Многу години поminaa. Ситуацијата драстично се промени. Сите знаеја што се случило и toa не е спорno. Така пред неколку дена на локално македонската телевизија ja видов видео emisijata во Скопје и тоа беше дебата за откажување на преговорите во врска со името. И ние навистина се согласуваme околу една единствена тема: НАТО и ЕУ одиграа неправедna улога во врска со нашата земја. Тие би можеле да ако сакаа da go променаt toj глупав статут to barase smena на elementot консензус vo statutot. -продолжува-

  ReplyDelete
 4. За патриотизмот

  Ubi bene, ubi patria!
  Не е важно да бидам патриот, важно е да не мразам никого.
  Goethe: На слободниот и независен ум татковината му е секаде и никаде!

  ReplyDelete
 5. Denes bev na mirniot protest vo vrska so svetskiot den na tolerancija (dali bevte vie). Kaтастрофа беше што имаше толку малку луѓе. Повеќето вероватно беа странци! Што ни се случува, тоа си заслужуваме!

  ReplyDelete
 6. Не бев на мирниот протест.Искрено,не ни знаев дека ќе се одржи,што сметам дека е слабост на организаторот,но и главна причина за малиот број на излезени демонстранти!

  ReplyDelete